• Forside
  • Det sker
  • Foredrag på Kystmuseet Skagen med Maria Clement Hagstrup
19 marts, 2023 Det sker

Foredrag på Kystmuseet Skagen med Maria Clement Hagstrup

Torsdag den 30. marts kan du møde historiker og museumsinspektør Maria Clement Hagstrup på Kystmuseet Skagen til et aftenforedrag om ”Afvigernes ø – Livø Anstaltens historie”.

Fra 1911-1961 husede Livø 743 såkaldt ”kriminelle, asociale og moralsk åndsvage” mænd, der i samtiden var erklæret uønskede i det omgivende samfund. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Livø Anstalten midt i Limfjorden var en filial af De Kellerske Anstalter, Nordeuropas største åndssvageanstalt beliggende mellem Vejle og Fredericia, og fungerede i 50 år som isolationsanstalt for mænd, mens den kvindelige pendant fra 1923 var Sprogø. På Livø var mændene afskåret fra resten af samfundet. Den eneste udvej var for mange flugt, sterilisation eller kastration.

Alt dette kan du høre nærmere om til aftenforedraget på Kystmuseet Skagen, hvor du også får et indblik i et af de mindre kendte kapitler i Danmarkshistorien, hvor velfærd og racehygiejne gik hånd i hånd, og mød undervejs Micha, Hans Anton, Oluf, Henry Rudolf og Kaj Orla, der tilsammen var anbragt på øen i mere end 87 år.

Maria Clement Hagstrup stod sammen med historieprofessor ved Aalborg Universitet Poul Duedahl bag særudstillingen ”ANBRAGT – Livø Anstalten 1911-1961” på Vesthimmerlands Museum, og i fællesskab har de skrevet bogen ”Afvigernes ø – Livø Anstaltens historie”, som netop er udkommet på Gads Forlag.

Maria Clement Hagstrup medvirker også i DR dokumentaren ”Nyrup – søn af en udstød”, hvor Livø Anstalten udgør omdrejningspunktet i skæbnefortællingen.

Foredraget finder sted i caféen på Kystmuseet Skagen torsdag den 30. marts fra kl. 19:00-20:00. Billet kan købes på Kystmuseet eller via Kystmuseet.dk

OBS: Der er kun et begrænset antal billetter.