26 oktober, 2023 Nyheder

FF Skagen og Scandic Pelagic prioriterer uddannelse af medarbejdere højt

Såvel FF Skagen som Scandic Pelagic er i øjeblikket i gang med at uddanne industrioperatører og procesoperatører og afholder jævnligt kurser for medarbejderne.

Hos Scandic Pelagic blev en medarbejder uddannet industrioperatør i foråret, mens yderligere to medarbejdere skal op til svendeprøve her i oktober.

Derudover har virksomheden afviklet 300 kursusforløb med kurser imellem 1 og 10 dage pr. gang i løbet af foråret, hvor der er lavsæson.

“Kompetenceudvikling spiller en afgørende rolle i forhold til vores medarbejderes opkvalificering, engagement, motivation og fastholdelse af vores dygtige
medarbejdere.”

HR Chef og uddannelsesansvarlig for Scandic Pelagic, Susanne Nielsen

Ud over vigtigheden af uddannelse for medarbejdernes trivsel og engagement, er det høje fokus på uddannelse samtidig med til at fremtidssikre virksomhederne.

“Uddannelse og kursus skal sikre, at vi i fremtiden kan løfte vores opgaver og håndtere de krav, som vores kunder stiller.”

Susanne Nielsen

Flere forskellige uddannelser hos FF Skagen

Også hos FF Skagen er det af højeste pri oritet at uddanne medarbejderne.

“Vi synes, det er godt, at vores medarbejdere vil dygtiggøre sig og har mod på det. Flere begynder at ytre ønske om uddannelse og kurser, og det er en god udvikling, som vi rigtig gerne vil understøtte.”

Production Director i FF Skagen, Lars Uldal

I øjeblikket er to FF medarbejdere under uddannelse som industrioperatører, mens yderligere to starter op til næste år.

Derudover er fire medarbejdere under uddannelse til procesoperatører og bliver færdiguddannede til foråret.

“Nogle var lidt nervøse for at skulle på skolebænken efter flere års fravær og var lidt bekymrede i forhold til at skulle arbejde
ved en computer osv.

“Set i bakspejlet var der ikke den store grund til bekymring, for de klarer sig alle rigtig godt.”

Lars Uldal

Virksomheden håber på snart at finde et par nye kandidater til procesoperatøruddannelsen blandt de nuværende medarbejdere.

Tiltrækker nye medarbejdere

De nuværende medarbejdere er langt fra de eneste, der har fået øjnene op for FF Koncernens uddannelsesmuligheder.

“En anden effekt ved at kompetenceudvikle medarbejderne er, at virksomhederne bliver mere attraktive set udefra. Dygtige medarbejdere vil gerne blive ved med at dygtiggøre sig, og når man står udefra og kigger ind på vores virksomheder og ser, at kompetenceudvikling er en del af jobbet, oplever vi, at de søger i vores retning.”

HR Chef og uddannelsesansvarlig i Scandic Pelagic, Susanne Nielsen

Ifølge Susanne Nielsen både vil kompetenceudvikling altid være et vigtigt punkt på Scandic Pelagics og FF Skagens dagsorden, og det er samtidig også et incitament til øget arbejdsglæde og tilfredshed.

Fra nyuddannet til mellemleder på et år

Channie Sandborg Thorup startede på industrioperatøruddannelsen i februar 2020 og var færdiguddannet i februar 2022.

Blot et år senere blev hun ansat som mellemleder på Scandic Pelagics fabrik 2.

Channie Sandborg Thorup er oprindeligt uddannet salgsassistent gennem Coop Danmark, men en dag skulle der ske noget nyt.

“Det var et skud i bøssen. I mine praktikperioder hos Scandic Pelagic arbejdede jeg i produktionen, men for at udfylde en 37 timers arbejdsuge kom jeg også af og til ind for at hjælpe til på kontoret hos lederen og mellemlederen. Jeg blev mere og mere en blæksprutte. Jeg blev lært op i Excel, lærte at lave etiketter og hjalp i det hele taget til, når nogen havde brug for en ekstra
hånd.”

driftsassistent i Scandic Pelagic, Channie Sandborg Thorup

Trådte til under corona

I 2020 blev både lederen og den daværende mellemleder syge med corona samtidig.

“Jeg var den eneste tilbage, der kunne lave etiketter. Så jeg blev kaldt ud af skolen for at hjælpe med den del, indtil de blev raske igen.”

Channie Sandborg Thorup

Igen i sildefabrikkens matjessæson blev der brug for hendes hjælp.

“Under rognsæsonen var min leder udgået hertil, og så hjalp jeg igen mellemlederen. Som tiden gik kendte jeg efterhånden til alt på kontoret, og så lå det lige til højrebenet at blive kontorassistent.”

Channie Sandborg Thorup

Da den tidligere mellemleder sagde op, endte Channie Sandborg Thorup med at overtage posten som såkaldt driftsassistent – blot et år efter, hun var blevet
færdiguddannet.

“Det havde jeg slet ikke set komme, dengang jeg startede på uddannelsen. Men det er virkelig fedt, de tror på en, der er så ny i branchen og giver mig den uddannelse og sparring, jeg har brug for.”

Channie Sandborg Thorup

Ledersparring og uddannelsesforløb

Channie Sandborg Thorup er netop i gang med et lederudviklingsforløb. Hun modtager sparring og supervision hver anden uge, og herefter starter hun et
akademikursus på Frederikshavn Handelsskole til januar.

“Det er virkelig dejligt, at virksomheden gør så meget for deres ansatte og for at ruste mig til lederrollen.”

Channie Sandborg Thorup

Hendes arbejde består blandt andet i produktionsplanlægning og bemandingsplanlægning.

“Jeg synes, det går rigtig godt. Jeg er så glad for mit arbejde og for at være her. Jeg er glad for at stå op hver eneste morgen og køre på arbejde.”

Channie Sandborg Thorup

Fra industrioperatør til truckchauffør og produktionsmedarbejder

Arvi Aruleswaran blev i 2020 udlært som industrioperatør. Siden da har han arbejdet på fabrik 2 i Scandic Pelagic som både truckchauffør og produktionsmedarbejder.

Han har to vigtige budskaber:
1) Man skal ikke lade ordblindhed stå i vejen for at tage en uddannelse og
2) Fiskeindustrien er en rigtig god branche at vælge for unge mennesker

Arvi Aruleswaran kom til Scandic Pe lagic, efter at have arbejdet i Netto i Sæby og Skagen i en årrække.

“Jeg synes, det kunne være sjovt at prøve noget nyt. Jeg hørte, at Scandic Pelagic søgte folk, der ville uddanne sig som industrioperatører og tænkte, jeg ville give det et skud.”

truckchauffør og produktionsmedarbejer Arvi Aruleswaran

Det lå ellers ikke lige i kortene, at Arvi Aruleswaran som 24-årig skulle tilbage på skolebænken, da skolen alle dage har været en kamp, da Arvi
Aruleswaran er ordblind.

“Første dag på skolen, hvor vi skulle præsentere os selv, fortalte jeg med det samme mine lærere og medstuderende, at jeg var ordblind. Sidenhen fik jeg rigtig mange hjælpemidler, og både mine medstuderende og kollegaer i Scandic Pelagic har altid været rigtig gode til at hjælpe mig, hvis jeg havde brug for det.

Det var så rart at blive taget så godt imod, og jeg endte min uddannelse med gode karakterer. Jeg er stolt af, at jeg blev uddannet industrioperatør, og det er vigtigt for mig at sige, at man ikke skal lade ordblindhed stå i vejen for at tage en uddannelse.”

Arvi Aruleswaran

Ordentlige forhold og hjælpsomme kolleger

Efter endt uddannelse er Arvi Aruleswaran flyttet til Skagen for at komme tættere på sit arbejde.

“Jeg er rigtig glad for mit arbejde, og jeg vil gerne blive her i mange år, og derfor gav det også mening at flytte til Skagen.”

Arvi Aruleswaran

I det daglige arbejder han både som truckchauffør og produktionsmedarbejder.

“Jeg kan rigtig godt lide at lave lidt forskelligt og være all around. Jeg synes ikke, arbejdet er hårdt, der er fokus på arbejdssikkerheden og alle forhold er i det hele taget bare i orden, og så er der et godt kammeratskab på fabrikken. Om du er ordblind eller ej, så er folk altid villige til at hjælpe hinanden. Det er også min holdning: Har nogen brug for hjælp, så skal man altid hjælpe.”

Arvi Aruleswaran

Flere unge skal have øjnene op for fiskeindustrien

Efter sin egen oplevelse i fiskeindustrien, har Arvi Aruleswaran et ønske for andre unge mennesker.

“Det kunne være rart, hvis der kom flere unge mennesker og lærte, hvordan branchen er. Mange tror på gamle myter som, at det er hårdt arbejde, at det lugter og der er meget koldt osv. Men vi har jo maskiner, der gør alt arbejdet, og mange opgaver er ret nemme. Jeg kan virkelig kun anbefale det, for arbejdet er noget helt andet, end mange lige går og tror.”

Arvi Aruleswaran