• Forside
  • Erhverv
  • FF Skagen lukker fabrik og gør klar til yderligere tilpasninger
09 september, 2021 Erhverv

FF Skagen lukker fabrik og gør klar til yderligere tilpasninger

Faldende kvoter fører til færre fisk, mens flere fiskemelsfabrikker på markedet fører til øget konkurrence om fiskene. Fiskemel- og olieproducenten FF Skagen tager den uundgåelige konsekvens af situationen på markedet og lukker fabrikken i Hanstholm.

De seneste år har været krævende for FF Skagen. Trods historisk høje priser på fiskemel og olie, så har reducerede kvoter og høje priser på råvarerne udfordret virksomheden. Derudover har Brexit ramt hele fiskerisektoren. I løbet af de seneste fire år er der åbnet fem nye fiskemelsfabrikker, 3 i Østersøen og 2 i Norge. Samtidig er kvoterne faldet markant gennem den seneste årrække. Der er altså færre fisk på markedet og flere om at aftage dem.

”Vi har på hele branchens vegne kæmpet med at råbe biologerne og politikerne op, men indtil videre uden held, for kvoterne er fortsat på vej ned ad bakke uden et fremtidigt håb om et opsving. Vi står simpelthen med alt for stor kapacitet til alt for få fisk”

Johannes Palsson – CEO i FF Skagen

Sidste år måtte virksomheden igennem en fyringsrunde, men efter endnu en væsentlig reduktion i mængden af fisk i år, er det desværre nødvendigt at tilpasse virksomheden til den nuværende situation på markedet. I Hanstholm er der i dag 45 medarbejdere, og forhandlinger er indledt med tillidsvalgte om processen videre.

”Vi har altid sagt, at så længe der er fisk og kvoter til rådighed, vil fabrikken i Hanstholm ikke blive lukket. Men netop fisk og kvoter er, hvad der mangler og har manglet længe. Vi er utroligt kede af, at det rammer vores gode og trofaste medarbejdere, men vi ser ingen anden udvej end at skære endnu mere ind til benet. Jeg vil understrege, at det er dybt frustrerende at nå hertil, fordi biologerne år på år fejler i deres beregninger af kvoter”

Johannes Palsson – CEO i FF Skagen

Fortsat aktivitet i Hanstholm

Hos FF Skagen ønsker de at understrege, at de også fremover fortsat vil købe fisk samt servicere skibene i Hanstholm. Fremadrettet vil landingerne dog efterfølgende blive kørt til bearbejdning på fabrikken i Skagen. Derudover bibeholder virksomheden lejeaftalen på Hanstholm Havn.

”Hanstholm er en stærk lokation, såfremt fiskekvoterne i Nordsøen ændrer sig i fremtiden, så vi håber, lejeaftalen på den ene eller den anden måde kan være en fremtidssikring for FF Skagen”

Johannes Palsson – CEO i FF Skagen

Hvilke tilpasninger der helt præcis kommer til at ske for fabrikken i Skagen er endnu uvist.