• Forside
  • Erhverv
  • ErhvervsNyt: Byggebeskæftigelsen falder fra et meget højt niveau
24 januar, 2023 Erhverv

ErhvervsNyt: Byggebeskæftigelsen falder fra et meget højt niveau

Velkommen til denne uges udgave af ErhvervsNyt som vi præsenterer i samarbejde med Sydbank.

I denne uge ser vi blandt andet nærmere på udviklingen i byggebeskæftigelsen samt dansk modeeksport.

Byggebeskæftigelsen falder fra et højt niveau

Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for udviklingen i byggebeskæftigelsen, der er et godt mål for aktivitetsniveauet i bygge- og anlægsbranchen.

Den samlede byggebeskæftigelse faldt i fjerde kvartal 2022 til 192.800 personer fra 194.400 personer i tredje kvartal. Det svarer til et fald på 0,8 procent. Byggebeskæftigelsen befinder sig dog fortsat på et meget højt niveau.

Det er især beskæftigelsen knyttet til nybyggeri og tilbygning, der er faldet i det seneste kvartal. I denne del af byggeriet er beskæftigelsen faldet med knap fire procent i fjerde kvartal, når vi sammenligner med det foregående kvartal. Det er et fald, der afspejler, at lysten til at sætte gang i nye byggeprojekter er bremset op i løbet af det seneste år.

Mens beskæftigelsen knyttet til nybyggeri faldt i fjerde kvartal 2022, er beskæftigelsen forbundet med reparation og vedligeholdelse vokset med knap to procent. Det er en udvikling, der afspejler, at renoverings- og reparationsmarkedet er mindre konjunkturfølsomt end markedet for nybyggeri.

Samtidig bliver renoveringsmarkedet positivt påvirket af, at de høje energipriser skaber et stort incitament til at installere varmepumper, efterisolere og foretage andre energiforbedrende tiltag, der kræver hjælp fra bygge- og anlægsbranchens virksomheder.

På trods af de mange renoveringsopgaver vil vi formentlig se byggebeskæftigelsen falde yderligere i de kommende kvartaler som følge af opbremsningen i byggelysten. Det sker dog – som grafen til venstre tydeligt illustrerer – fra et meget højt niveau.

Dansk modeeksport brager i vejret

I næste uge lyder startskuddet til Copenhagen Fashion Week, og i den forbindelse har vi set nærmere på udviklingen i dansk modeeksport.

Hovedkonklusionen er, at danske modevarer hitter i udlandet. Den samlede eksport af beklædning og fodtøj er i hvert fald i de første 11 måneder af 2022 vokset med 24 procent til 45 milliarder kroner, når vi sammenligner med den samme periode året forinden.

Det er første gang, at den danske modeeksport runder 40 milliarder kroner på et enkelt år. Den store stigning cementerer, at modebranchen har bevæget sig ud af skyggen fra coronakrisen, der førte til et mærkbart fald i eksporten i 2020.

Sammenligner vi med 2019 – altså året lige inden coronakrisen – er den danske modeeksport vokset med 36 procent. Det er en imponerende fremgang, som viser, at de danske modevirksomheder til fulde har formået at udnytte det opsving, der har været i den globale økonomi.

Hele analysen af udviklingen i dansk modeeksport kan læses her.

Ny puljeåbning under SMV:Digital: Få op til 250.000 kroner i tilskud

SMV:Digital åbner mandag 6. februar for ansøgninger til en pulje, hvor det er muligt at søge om et tilskud på op til 250.000 kroner til investering i teknologi og IT.

Tilskuddet henvender sig til virksomheder, der ønsker at investere i digitale systemer, automatisering eller e-handelsløsninger, der kan styrke virksomhedens produktivitet eller eksport.

Tilskudspuljen kan søges af danske virksomheder med 3-249 ansatte. Derudover er der en række andre tildelingskriterier, som du kan læse mere om på smvdigital.dk.

8 opmærksomhedspunkter for erhvervsledere

Vi afrunder dagens ErhvervsNyt med en henvisning til en ny publikation, som er udarbejdet på tværs af en række afdelinger i Sydbank.

Publikationen hedder ”8 opmærksomhedspunkter for erhvervsledere” og indeholder inspiration til, hvordan en række aktuelle problemstillinger kan tackles.

De otte punkter handler blandt andet om bæredygtighed, tiltrækning af medarbejdere, digitalisering og cybersikkerhed.

De otte punkter kan læses på denne side.