Den politiske aftale “Den Grønne Trepart” åbner mange muligheder.
Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Frederikshavn og Læsø vurderer, at der er gode muligheder for en genopretning af den udtørrede Gaardbo Sø på kommunegrænsen mellem Frederikshavn og Hjørring.
“Mulighederne har aldrig været større. Dette særligt med baggrund i den nyligt indgåede politiske aftale ”Den Grønne Trepart”, det store fokus på natur og miljø i den brede befolkning, samt diverse fondes ønske om at gøre noget for at øge biodiversiteten i Danmark.”
– Sådan lyder det fra Asger Nielsen, der er formand for DN Frederikshavn og Læsø.
Ønskes begrundes i at få genskabt en frodig natur, som kan være medvirkende til at pynte på CO2-regnskabet.
Den historiske grønne trepartsaftale vil også ændre det danske landskab markant og måske med en genoprettelse af den udtørrede Gaardbo Sø.
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og parterne i den grønne trepart (Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening) indgik den 24. juni 2024 Aftale om et grønt Danmark.
Aftalen vil udgøre det langsigtede grundlag for en historisk omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen i Danmark.
Politisk er der ikke enighed om fremtiden for landbrugsarealet Gaardbo Sø, da der muligvis fortsat kan blive etableret solceller og flere vindmøller i området ved politisk at udlægge søbunden til vedvarende energi.
Det vil kunne være en alvorlig hindring for genoprettelse af Gaardbo Sø. Hjørring og Frederikshavn kommuner er involveret i sagen, idet kommunegrænsen deler søen i to cirka lige store arealer.
I forhold til Gaardbo Sø er det vigtigt med fokus på sagen, så det går op for lokalbefolkningen og det lokale turisterhverv, hvor vigtigt det er netop nu at få lagt pres på blandt andre kommunerne for at sikre, at Gaardbo Sø kan blive genskabt i stedet for, at arealerne for altid bindes til eksempelvis solceller.
Det er nødvendigt, at de to kommuner stiller sig i spidsen for naturgenopretningsprojektet og inddrager arealet i den planlægning, der skal iværksættes i forlængelse af aftalen om ”Grøn Trepart”.
Herefter kan de nødvendige offentlighedsfaser i forbindelse med kommuneplanarbejdet og miljøvurderinger gå i gang.
Kilde: Nordsøposten