Naturbranden i Skagen Klitplantage har ikke alene sat store spor i terrænet – den har også tydeliggjort en alvorlig udfordring i det nordjyske beredskab: Der mangler deltidsbrandmænd.
Omkring 100 brandfolk deltog i den omfattende slukningsindsats, som strakte sig over mere end otte døgn. Størstedelen af dem var deltidsansatte brandmænd – altså personer med et andet fuldtidsjob, som i fritiden står klar til at rykke ud, når alarmen lyder.
“Det er stort set hele vores beredskab i Nordjylland, som er baseret på deltidsansatte. Hvis vi ikke tiltrækker flere, risikerer vi alvorlige problemer med bemandingen i fremtiden, især ved store hændelser som den i Skagen,”
– udtaler Thomas Boelt, områdeleder for Falck i Nordjylland til DR.
Ud af regionens 36 brandstationer er det i dag kun stationen i Aalborg, der har fuldtidsansatte brandfolk. På hele 16 stationer mangler der i øjeblikket deltidsbrandmænd.
Beredskabet ansætter og uddanner løbende nye folk, men det er en kamp mod både tid og geografiske begrænsninger. Brandfolk skal kunne nå stationen og være afgået med brandbilen inden for fem minutter, når alarmen går.
“Det krav betyder, at rekrutteringsgrundlaget er meget snævert. Man skal både kunne og ville tage tjansen – og så skal man bo og arbejde tæt nok på stationen,”
– forklarer Thomas Boelt Til DR.
Trods udfordringerne er der også lysglimt.
Den massive dækning af branden i Skagen og den synlige indsats fra de mange brandfolk har fået flere til at overveje at melde sig.
Bare i Skagen og Ålbæk er der fire der har meldt sig på banen som interesserede deltidsbrandmænd efter branden brød ud sidste mandag.
For at sikre fremtidens beredskab overvejer Falck og Nordjyllands Beredskab nye løsninger. Én af dem er muligheden for, at deltidsbrandfolk kan være tilknyttet mere end én brandstation.
“Man behøver ikke nødvendigvis både at bo og arbejde i samme by som stationen. Hvis man arbejder i én by og bor i en anden, kan man måske køre for begge steder og dermed dække et større område,”
– forklarer Boelt.
En anden udfordring er den moderne livsstil.
“Vi oplever, at folk i dag er mere mobile i deres fritid. De er måske ikke hjemme, når de har fri, og det gør det svært at sikre tilstrækkeligt mandskab til udrykninger,”
– siger Boelt og fortsætter:
“Vi skal ikke være bekymrede nu, men vi skal være opmærksomme og hele tiden rekruttere nye folk, så vi kan bevare vores høje beredskab – også til næste gang det brænder på.”
Bor eller arbejder du indenfor 5 minutters kørsel fra en brandstation, og har du lyst til at gøre en forskel, når det virkelig gælder?
Læs mere og ansøg via blivbrandmandnu.dk
Kilde Danmarks Radio (DR)