• Forside
  • Det sker
  • Bethina er lige flyttet til Skagen – Nu starter hun gå-fællesskab for at møde nye mennesker
09 maj, 2023 Det sker

Bethina er lige flyttet til Skagen – Nu starter hun gå-fællesskab for at møde nye mennesker

Kan du lide at gå ture i det fri? Og vil du med ud at gå sammen med andre og tage skridt for mere venlighed i vores skønne område? Så kom med og bliv en del af en venlig bevægelse. Alle kan være med.

Alle skridt tæller.

Bethina Holm er lige flyttet til Skagen. Hun vil rigtig gerne lære området samt nye mennesker at kende. Derfor har hun valgt at starte et Just Walk gå-fællesskab i Skagen, hvor hun inviterer på skønne gåture. Hun inviterer på sin første gåtur den 10. maj kl. 16.30 fra Vippefyret. Jens Gram også kendt som Redningsmanden eller fantommålmanden har allerede meldt at han går med. Bethina håber at der også er andre der vil med ud at gå. Det er et gratis tilbud, og man skal bare møde op.

Bethinas plan er at invitere til ture med forskellige ruter og længder. Turene vil også blive lagt på forskellige tidspunkter. I hendes Facebook-gruppe Just Walk Skagen oprettet hun begivenheder, så folk kan se, hvor de kan komme med ud at.

Bethina kommer fra Mors, hvor hun drev Cafe Holmen som blev et godt mødessted for mennesker. Nu er hendes drøm at skabe et mødested omkring dette Just Walk gå-fællesskab.

Just Human, Chris MacDonald og DGI står bag Just Walk gå-fællesskaberne
Mennesket er unikt. Vi har som de eneste fået evnen til at gå oprejst i samlet flok og over lange distancer. Vi er også i stand til at være venlige over for dem omkring os. Faktisk bliver vores krop og hjerne belønnet, når vi bevæger os sammen og møder hinanden venligt. Tænk engang. Det potentiale skal udnyttes.

Derfor har Just Human, som er stiftet af Chris MacDonald, lavet samarbejde med DGI om Just Walk-projektet for at få endnu flere ud at gå sammen og samtidig tage et ekstra skridt for venligheden.

”Mennesket er skabt til bevægelse, at være ude i naturen, få naturlig kost, have gode sociale relationer og få tilstrækkelig kvalitetssøvn. Behovet har ikke flyttet sig, selv om smartphonen, en arbejdsdag foran pc’en og den vestlige fastfood trækker os i den modsatte retning. Derfor er der opstået et mismatch. Et mismatch mellem det, vores krop og hjerne udsættes for, og det miljø, vi er tilpasset til at leve i. Dette mismatch udfordrer i alarmerende grad vores sundhed og trivsel. Gåture, fællesskab, natur og venlighed er en god cocktail for sundhed og trivsel. Just Walk bygger på disse fire elementer og er med til at tage kampen op mod mismatch.”, siger Chris MacDonald.

Hvad er Just Walk?

Just Walk er en venlig bevægelse, hvor lokale gå-værter inviterer med på gåture, hvor vi i fællesskab tager skridt for venligheden. Flere en 90 skønne frivillige som Bethina har startet gå-fælleskaber op rundt omkring i landet.

Just Walk-gåturene starter altid med, at vi hilser på hinanden, og på turene lærer vi hinanden lidt bedre at kende. På gåturene vil Bethina sætte fokus på venlighed og plante små venlige inputs hos dem, der går med. Håbet er, at vi på den måde i fællesskab får venlige ringe i vandet til at sprede sig og skaber mere venlighed i vores samfund. Små handlinger gør en stor forskel, når det kommer til venlighed. Her tæller alle skridt.

Videnskaben om venlighed

Hvorfor skal vi tage skridt for venligheden? Når vi er venlige og viser omtanke for andre, gavner vi ikke kun egen sundhed og trivsel, men også sundheden og trivslen hos dem der er modtagere af vores handlinger. Den videnskabelige evidens for ovenstående er velfunderet.

Eksempelvis viser et videnskabeligt studie med en gruppe skoleelever, som blev bedt om at gøre gode gerninger for andre, at de venlige elever efter 10 uger var sundere på parametre som kolesterol, BMI og inflammation i kroppen. Andre videnskabelige observationsstudier har f.eks. vist, at mennesker, der frivilligt gør noget godt for andre, lever længere.

Effekten af venlige gerninger kan også måles i dyreforsøg. Et videnskabeligt studie kaldet “The rabbit effect” var oprindeligt designet til at give forsøgskaniner fed kost og undersøge deres risiko for hjerte-kar-sygdomme. Men én gruppe kaniner klarede sig til forskernes overraskelse, markant bedre end de andre. Forklaringen lå i, at forskeren som håndterede netop disse kaniner, var markant mere venlig og omsorgsfuld, hvilket forbedrede deres sundhedsprofil sammenlignet med de andre forsøgskaniner.

Konklusionen er såvel intuitiv som den er videnskabeligt funderet – alle vinder, når vi er venlige.

Sådan kommer du med ud at gå
Har du lyst til at gå med og få venlige ringe i vandet til at sprede sig, så tilmeld dig Facebook-gruppen Just Walk Skagen, og se hvornår den næste tur finder sted. Der vil løbende blive annonceret gåture.