14 januar, 2022 Det sker

Aftensang ved Vippefyret fortsætter i 2022

Nærmest ud af ingenting opstod sidste sommer en ny Skagen-tradition da operasanger og leder af Verdensballetten Jens-Christian Wandt sidste sommer tog initiativ til fællessang ved Vippefyret tre sommeraftner i juni og juli. Over 2000 fandt vej til Vippefyret ved Sønderstrand og sang med på de gode danske sommersange.

”I Agger i Sydthy oplevede jeg hvordan de lokale og turister flere gange i løbet af sommeren samledes ved Vesterhavet og sang solen ned.

jeg så hvordan ”Sange ved havet” kunne samle folk i et særligt sang-fællesskab og tænkte straks det kan vi også gøre i Skagen”.

Jens-Chr. Wandt

Turistforeningen ”Toppen af DanmarK” var straks med på idéen, og hurtigt blev der arrangeret 3 sangaftener. Turistforeningen stod for tryk af sanghæfte og var med til at markedsføre arrangementet, og Jens-Chr. Wandt stod for alt det andet.

Dogme-sang

Arrangementet skulle være uhøjtideligt og enkelt. Folk skulle bare møde op, det var gratis at deltage, og ved Vippefyret fik man udleveret et sanghæfte med de sange der skulle synges, Jens-Chr. Wandt sang for, og præsenterede sangene med en lille historie eller anekdote.

Jens-Chr. Wandt under et af sidste års fællessangs arrangementer ved Vippefyret.

“For mig var det vigtigt at fællessangen blev holdt helt enkelt – på dogme-basis, ingen kor, ingen klaver, ingen højtaler, – siger Jens-Chr. Wandt, blot helt enkelt at jeg sang for – eller ligesom skubbede sangen i gang, det var fællessang hvor alle sang med, både sangere og brummere, og dem der bare nød fællesskabet og stemningen.”

Jens-Chr. Wandt

Over 2000 mennesker sang med

Ved den førsten aften – den 30. juni 2021, var arrangøren spændt på om der overhovedet kom nogen. Tvivlen blev gjort til skamme, over 500 mødte op og sang med på de gode danske sommersange. Ved de to næste sangaftener i juli, mødte næsten 1700 mennesker op, og det stod klart at en ny Skagens-tradition var nødt til at blive skabt.

Aftensang fortsætter i 2022

Derfor fortsætter Jens-Chr. Wandt nu sangaftnern ved Vippefyret med fire arrangementer i 2022. Den 29. juni, den 6. og 20. juli, og den 10. august – alle dage kl. 21.00. Igen bliver ”Aftensang ved Vippefyret” holdt helt enkelt. Man møder bare op, får udleveret sanghæfte på pladsen, og så er der en halv times fællessang med kendte danske sommersange hvor mange af dem knytter sig til Skagen og Nordjylland.

”Sang er verdens bedste fællesskab og når man samtidig kan stå ved Vippefyret og skue ud over Kattegat eller Skagen by, så opstår der noget magisk, noget som er uforklarligt, et fællesskab som på en eller anden måde er indbegrebet af Skagen. Det tror jeg alle der deltog sidste sommer tydeligt kunne mærke. Det hele opstod så spontant, sikkert også fordi vi efter nedlukninger og restriktioner, i den grad savnede fællesskabet og savnede at synge sammen. Alle var også på en måde med til at forme aftenen, – jo jeg havde valgt hvad vi skulle synge, men fællesskabet, musikken og kærligheden til Skagen sejrede og viste at sommeren i Skagen er noget helt særligt. ”

Jens-Chr. Wandt

Datoer for “Aftensang ved Vippefyret 2022”

  • Onsdag d. 29. Juni kl. 21.00
  • Onsdag d. 6. Juli kl. 21.00
  • Onsdag d. 20. Juli kl. 21.00
  • Onsdag d. 10. August kl. 21.00