17 oktober, 2022 Nyheder

Årets julebelysning og julehandel i Skagen

“Vi står midt i en historisk opbremsning, hvor meget er imod os, endda ovenpå en længerevarende Coronakrise med nedlukninger til følge.”

Det udtaler Mads Reimer Andersen, formand for Skagen Handelsstandsforening og fortsætter:

“Det til trods, så er vi stadig positive i Skagen Handel for vores fornemmeste opgave er at sikre kundeflow, lave aktiviteter og skabe liv og synlighed i Skagens handelsliv”. “Og det synes vi lykkes meget godt, ikke mindst takket være stor opbakning fra byens handelsliv og samarbejde med byens øvrige foreninger, ingen nævnt ingen glemt”.

Vi har i år bl.a. også kunnet glæde os over flere krydstogtgæster end nogensinde før, og derudover er især nordmændene vendt talstærkt tilbage.

Årets julebelysning

Ikke alt bliver som det plejer i årets julebelysning. Her ses et billede fra sidste års juleby ved Vandkunsten.

Nu står vi overfor en mørkere tid i mere end én forstand. Vi har i den forbindelse lavet en aftale med kommunens øvrige større handelsbyer: Frederikshavn og Sæby, om at ensrette en reduceret og tidsbegrænset julebelysning.

Julebelysningen må i år således kun være tændt fra kl. 15.00 – 22.00 i perioden fra Black Friday, d. 25. november og frem til og med d. 2. januar næste år.

Tidligere har julelyset været tændt i op imod 16 timer dagligt, samtidig med at det har været tændt i en længere periode. Allerede her har vi med andre ord skåret en del energiforbrug af julebelysningen.

Vi mener dog ikke at vi kan være bekendt at sætte helt så meget julelys op som tidligere år. Dette bunder både i at vi som handelsstandsforening ønsker at vise samfundssind i en svær tid, men skal også ses i lyset af at det kommunale tilskud til julebelysningen i år er halveret.

Vi har derfor taget den svære og hårde beslutning at spare vores ellers højt elskede engle væk i år. Englene er nemlig en markant post i såvel energiforbrug som i opsætning og nedtagning, derfor er det et naturligt sted for os at skære ud af ligningen for i år.

At vi må undvære englene i år er dog på ingen måde ensbetydende med at vi skal undvære julelys i gadebilledet i vores hyggelige gågademiljø.

Sidste år udvidede vi nemlig vores julebelysning i midtbyen med flotte, økonomiske og energivenlige julestjerner og de smukke og stemningsfyldte granguirlander ned gennem gågaden samt Havnevej.

Dem var vi heldigvis langt fra de eneste som blev ret så vilde med, og vi fik endda en hel del roser for tiltaget. Kombinationen mellem rosen og det smukke syn i hele gågademiljøet samt det faktum at det er de energirigtige LED pærer der er brugt heri, gør at vi igen i år opsætter dette.

“Vi har holdt flere møder og diskuteret for og imod julebelysning, som er endt i denne løsning. Det er ekstremt vigtigt at udvise samfundssind i svære tider, men det er om muligt endnu vigtigere for os, at vi sikrer bedst mulige vilkår for vores medlemmer og min vigtigste opfordring er, at alt hvad der kan handles lokalt, bør handles lokalt i denne tid. Det bibeholder/skaber arbejdspladser, og sikrer pengene bliver og cirkulerer i lokalområdet” – udtaler Mads Reimer Andersen og siger sluttende:

”Juletiden er forbundet med hygge, familie, gaver, hvor julelys er indbefattet som en del heraf. Derfor er vi glade for at have fundet denne løsning så julehyggen også i år kan sprede sig i hele byen.

“I kan allerede nu også glæde jer til mange hyggelige juleaktiviteter rundt omkring i byen i julemåneden – hvilke aktiviteter du kan opleve i år er dog en hemmelighed lidt endnu, men følg med på vores Facebookside samt her i de lokale medier for mere info når tiden nærmer sig.”