Holdningstilkendegivelse fra Skoleleder Jesper Jensen, Brovandeskolen – en lille skole – sammen skaber vi noget stort
På Brovandeskolen er vores kommende 0. klasse godt i gang med førskoletilbuddet ”spirerne”. Den 11. august, når sommerferien er veloverstået og forhåbentligt godt brugt, begynder vores ”spirerne” i 0. klasse samtidig med at resten af skolen også møder ind. Lidt utraditionelt – men traditionelt for os, møder vores børn og forældre først ind om aftenen til flaghejsning, velkomsttale og fælles hygge.
Samme dag møder også børnene på Skagen skole ind fra sommerferien – og det bliver garanteret også hyggeligt – og således er ferien godt brugt og alle byens skolebørn i skole igen.
Som skrevet i en tidligere holdningstilkendegivelse, arbejder vi på Brovandeskolen målrettet mod at gøre skolen klar til børnene – og ikke kun stå med en forventning om, at børnene altid er skoleparate. Og vi er bare så klar – selv om vi kun lige er gået på ferie.
Når vi optager børn på Brovandeskolen, sker det altid med en personlig samtale, hvor vi afstemmer forventningerne til samarbejdet med forældrene – ligesom vi også taler om, hvad vi gør, hvis der opstår udfordringer undervejs, som vi skal løse i fællesskab.
Ligeledes arbejder vi også i vores førskole med at lette overgangen fra børnehave til skole, så overgangen bliver så tryg som mulig for både børn og forældre. Og spørgsmålene fra forældrene kan være mange.
Hvis jeg, som skoleleder, skulle pege på nogle områder, som man kan have opmærksomheden rettet mod som forælder til et barn i børnehaven, ville det ift. skolestarten være begreber eller måske snarere kompetencer som behovsudsættelse, fællesskabsforståelse, empati og almindelig situationsfornemmelse.
Disse områder arbejdes der helt sikkert også med i børnehaverne og indskolingen, men som familie kan der støttes op ved hjælp af nogle simple greb.
Jeg vil desuden påstå, at mange af disse greb er ganske almindelig opdragelse, og for manges vedkommende falder helt naturligt at arbejde med ift. forældrerollen. For andre kan det være sværere, og grundende kan være mange – men den gode nyhed er, at du stadig kan nå at gå i gang – jo før des bedre. Og ja, selvfølgelig skal barnet også have lov til at være barn, på barnets præmisser – alt skal ikke være målstyret, og der kan være både gode og dårlige dage. Det er ok.
Nogle konkrete ideer til sommerferien og også gerne i hverdagen bagefter kunne være:
I dagligdagen:
Alle børnefamilier i Skagen ønskes en dejlig sommerferie