• Forside
  • Nyheder
  • Ambulancedækning i Nordjylland: Presset stiger, men nye tiltag skal sikre serviceniveauet
02 October, 2024 Nyheder

Ambulancedækning i Nordjylland: Presset stiger, men nye tiltag skal sikre serviceniveauet

Region Nordjyllands ambulancetjeneste er under pres. I takt med et stigende antal 112-opkald og en aldrende befolkning stiger presset på det præhospitale system i regionen, som i de seneste år allerede har været  udfordret af rekrutteringsproblemer og stigende aktivitetsniveauer.

Ifølge Region Nordjyllands seneste rapport om ambulancedækningen arbejder regionen målrettet på at forbedre serviceniveauet og sikre responstiderne i hele området, men udfordringerne er mange.

Stigende antal 112-opkald og akutte kørsler

En markant stigning i antallet af 112-opkald har været en central faktor i presset på ambulancetjenesten. Fra 2021 til 2023 er antallet af månedlige 112-opkald i Region Nordjylland steget fra et gennemsnit på 3.300 til 3.930, hvilket udgør en stigning på næsten 20 %. Denne udvikling forventes at fortsætte i den kommende tid og således lægge yderligere pres på ambulancerne, især i forbindelse med de mest akutte kørsler, kendt som kørsel A, hvor hurtig respons er altafgørende og et spørgsmål om liv og død.

Servicemålene for kørsel A er, efter at Region Nordjylland sammen med PreMed overtog ambulancekørslen fra Falck, fastsat til  at første præhospitale enhed skal være fremme inden for 10 minutter i 67 % af tilfældene, inden for 15 minutter i 90 % af tilfældene og inden for 20 minutter i 97 % af tilfældene.

De seneste tal viser dog, at ambulancetjenesten i 2023 har haft svært ved at opfylde målet for 10 minutters responstid, hvor opfyldelsen kun var på 66 %, mens målene for 15  minutter stort set blev opfyldt med 89,8 %. Målet om antal kørsler fremme indenfor 20 minutter blev godt og vel opfyldt med hele 97,8 %​.

Vi har forgæves forsøgt at få aktindsigt i tal for Skagen, eller i det mindste bare på kommuneplan, men efter at Regionen og PreMed overtog driften fra Falck er man ganske enkelt gået over til kun at se på tal for hele regionen.

Tidligere har der været problemer med en række farligt lange responstider i Skagen samt flere andre steder i Frederikshavn Kommune. Med den nye måde at gøre tingene op på har hverken vi som medie, borgere, embedsværket eller politikerne dermed mulighed for at holde øje med steder hvor det måtte halte farligt meget med responstider.

Seneste kendte tilfælde her i Skagen var d. 2. august i år, hvor en kvindelig cyklist blev påkørt ved krydset ved Nordsøvej / Lillebæltsvej og måtte vente en hel time på en ambulance – læs mere om denne sag lige her

Rekrutteringsudfordringer og mandskabsmangel

Ambulancetjenesten står ikke kun overfor et stigende antal opgaver, men også rekrutteringsproblemer. Sygefravær og udfordringer med at tiltrække og uddanne nyt mandskab har yderligere presset systemet.

For at imødegå denne udfordring har regionen øget antallet af elever i ambulancetjenesten og sat ind for at forbedre medarbejdertrivsel.

Desuden har man iværksat initiativer som udvidelse af akutbilsberedskabet med blandt andet en ny døgnbemandet akutbil i Vesthimmerland og en udvidelse af akutbilen i Hals, som nu har døgndækning. Disse tiltag skal sikre hurtigere responstider og forbedre dækningen i nogle af de geografisk udfordrede områder​ – Her i Skagen har vi ligeledes en akutbil til rådighed.

Geografiske udfordringer og simulationsteknologi

Region Nordjylland dækker store geografiske områder med både by- og landområder, og forskelle i responstiderne er en vedvarende udfordring.

Regionen har derfor implementeret et nyt beredskab baseret på simulationsteknologi, der har hjulpet med at forudse og planlægge placeringen af ambulancer og andre præhospitale enheder.

Dette er et vigtigt skridt i at mindske forskellene i responstider på tværs af regionen.

Forbedringsinitiativer: Fremskudt visitation og øget effektivitet

For at imødegå det stigende pres har regionen igangsat flere initiativer. Et af de mest markante er fremskudt visitation, hvor paramedicinerbiler overtager dele af opgaverne fra ambulancerne i forbindelse med ikke-akutte kørsler (kørsel B).

Denne tilgang har gjort det muligt at afslutte op mod hver tredje opgave uden brug af en ambulance, hvilket frigør ressourcer til akutte situationer​.

Derudover har regionen øget kapaciteten på liggende patienttransporter for at mindske behovet for ambulancer til ikke-akutte transporter, hvilket igen frigør beredskaber til de mest presserende opgaver.

Indsættelsen af flere præhospitale visitationsenheder i Aalborg og andre steder skal yderligere optimere den tid, det tager at reagere på 112-opkald.

Fremtiden for ambulancedækningen

På trods af de igangværende forbedringsinitiativer ser Region Nordjylland ind i en fremtid med vedvarende pres på ambulancetjenesten.

Kombinationen af den aldrende befolkning og et stadigt stigende antal 112-opkald vil fortsat stille krav til både rekruttering og effektiv brug af præhospitale ressourcer.

Regionen har dog iværksat konkrete forbedringer, der allerede viser potentiale til at sikre et højt serviceniveau i fremtiden.

Responstiderne er som tidligere nævnt udfordret og samtidig svære at blive kloge på rent geografisk med den nye opgørelsesmetode. De kommende år må vise om den regionale ambulancedrift brister eller bærer.