Overskudsvarme fra produktion af laks dækker Skagens behov for fjernvarme fra maj til september.
Når laksene slår med halen i bassinerne hos Skagen Salmon, så vil det i fremtiden give prisvenlig og bæredygtig varme i husene i Skagen. Et usædvanligt pionerprojekt inden for dansk varmeproduktion mellem lakseopdrættet og varmeværket i byen kommer til at udnytte den overskudsvarme, der ellers skulle have være sendt op i den blå luft.
“Vores vision er at lave en så ansvarlig produktion som overhovedet muligt. Hvis vi skal bruge energi, så vil vi gerne genbruge mest muligt af den.”
– Siger direktør Jens Petri fra Skagen Salmon.
Skagen Varmeværk og Skagen Salmon ligger få hundrede meter fra hinanden i den nordlige del af byen, og derfor opstod ideen med ganske simpelt at grave et rør ned mellem de to virksomheder. Det giver mulighed for at sende den store mængde varme, der opstår, når man producerer laks, direkte ind i systemet hos varmeforbrugerne i Skagen.
“Skagen Salmon kan fortrænge vores behov for selv at bruge el og gas væsentligt fra maj til september. De kan simpelthen forsyne alle vores forbrugere med varme i de måneder,”
– Fortæller direktør Thomas Rasmussen fra Skagen Varmeværk. Og tilføjer, at det vil ske til en attraktiv pris med den yderligere fordel, at man slider mindre på produktionsapparatet.
Miljørigtig energi til en fornuftig pris er grundlaget for varmeværkets strategi, og derfor var man meget positivt indstillet, da Skagen Salmon henvendte sig for snart to år siden.
“Det er rigtigt væsentligt for os, at vi kan holde en konkurrencedygtig, lav varmepris, og det tror vi på, at Salmon kan være med til hen over sommermånederne, så det giver god mening at vi samarbejder.”
– Fortæller Lars Østerstrand Mikkelsen, bestyrelsesformand, Skagen Varmeværk.
Hos Skagen Salmon svømmer de bæredygtige gourmetlaks rundt i tolv grader varmt vand. Det kræver en del energi at køle vandet om sommeren, men det har virksomheden taget højde for. Man har investeret i et køleanlæg, der er velegnet til at sende overskudsvarme videre, da det kan hæve udgangsvarmen tilstrækkeligt til, at varmeværket kan bruge varmen.
“Vores energiforbrug er en stor post, men kan vi komme til at bruge energien to gange ved at sælge den videre til varmeværket, så er det en virkelig stor gevinst for vores miljø og vores CO2-udledning.” – slutter direktør Jens Petri, Skagen Salmon.
Man forventer, at den første varme løber gennem røret fra Skagen Salmon til forbrugerne i april næste år. Et forsigtigt skøn er, at varmeværket vil kunne aftage 16-17 millioner kilowatt-timer om året. Det svarer til det årlige varmeforbrug for omkring 900 husstande.