• Forside
  • Nyheder
  • Skagen Fiskeriforening frygter for konsekvenserne ved fnidderiet på Redningsstationen
31 May, 2024 Nyheder

Skagen Fiskeriforening frygter for konsekvenserne ved fnidderiet på Redningsstationen

Skagen Fiskeriforening har håbet på en løsning hos den lokale redningsstation, men frygter nu, det er for sent.

Om under et døgn er det slut med fastansatte reddere på Skagen Redningsstation.  Herefter er der kun én chef og ni frivillige til at rykke ud, når fiskere og turister kommer i havsnød ud for Skagen – Og det udgør en enorm risiko, mener næstformanden i Skagen Fiskeriforening, Jess Wittus Hansen.

“Hvis der sker noget stort, skal de jo komme fra Hirtshals eller Sæby, og det er mildt sagt noget lort. I værste fald ender det med en dødsulykke, fordi de kommer for sent, når distancen er så lang.” – lyder det fra Jess Wittus Hansen

Ifølge næstformanden har de lokale fiskere forventet, at Søværnet ville finde en løsning snarest, men siden det ifølge dem endnu ikke er sket, føler de sig nu nødsaget til at råbe vagt i gevær.

“Vi ligger og sejler rundt i et meget trafikeret område, hvor risikoen for at støde sammen med et fragtskib er pænt stor og det sker ofte, at der ikke bliver holdt udkig efter os,” – frygter Jess Wittus Hansen.

“Ombord på fiskekutterne kan der også opstå potentielt livstruende situationer, som kræver øjeblikkelig handling – Der kan også udbryde brand ombord. Og så er der altså langt fra Hirtshals!”

Hirtshals Redningsstation ligger 30 sømil (55 km) fra Skagen, mens stationen i Sæby er 24 sømil (44 km) væk.

“Ved de små uheld med grej, der er kørt fast i skruen, kan vi godt vente længe på hjælp – det overlever vi nok. Men i de alvorlige situationer risikerer vi vores liv på grund af noget barnligt fnidder,” lyder det fra Jess Wittus Hansen.

Ifølge næstformanden sker der alvorlige hændelser i farvandet ud for Skagen flere gange årligt.

Farligt for vores sejlende gæster

Redningsstationen har siden 1. april været lukningstruet, efter otte fastansatte medarbejdere har sagt op i protest mod det, de beskriver som et ”dårligt arbejdsmiljø” med ringe kommunikation og manglende indflydelse.

De seneste måneder har der været afholdt adskillige krisemøder i forsøget på at finde en løsning mellem parterne, men det er endnu ikke lykkedes. Og det kan blive kritisk for helt almindelige mennesker, når en travl sommer i Skagen står for døren med tusindvis af lystbåde i havnen, mener man hos den lokale fiskeriforening.

“I højsæsonen har de mindst én udrykning i døgnet. Ofte er det ikke alvorligt, men det sker også, at familier strander i en lystbåd, og dén sæson står lige for døren,” fortæller Jess Wittus Hansen.

Skagen Fiskeriforening er ikke alene om at kalde situationen på den lokale redningsstation for uholdbar.

“Sådan som det er jo, det kan vi ikke stå på mål for. De er nødt til at få lavet et beredskab, så vi er dækket af, og det ved jeg godt kommer til at flytte kapacitet. Men vi har brug for beredskabet, og behovet bliver kun større hen over sommeren,” sagde formanden for Strandby Fiskeriforening, Claus Hjørne, til TV2 Nord forleden.

Formanden opfordrer for tiden sine medlemmer til at passe endnu mere på hinanden, når de er ude på havet.

Søger efter nye reddere 

Søværnet er ansvarlig for kystredningstjenesten, og her er klar over, at situationen er alvorlig og uholdbar.

Siden 15. maj har man med stillingsopslag på blandt andet Facebook ledt efter nye fastansatte medarbejdere til at erstatte de otte, der har sagt op.  Men dét giver Jess Wittus Hansen ikke meget for.

“Nu er alle stillingerne slået op, og i bedste fald har de én mand, der kan bruges, og nogle frivillige der ikke har en skid forstand på, hvad de laver. Det tager måneder, før de er klar til at yde assistance – i værste fald ender det med en dødsulykke.”

– Sådan lyder det fra næstformanden, som uddyber:

“Det er os, der bliver berørt. Vi ligger og fisker midt i en skibsrute. Vi kan blive sejlet ned om en halv time, og så kan vi ikke få hjælp hurtigt, lyder kritikken. Vil se det ske først.”

Hos Skagen Fiskeriforening vil næstformanden gerne sige, hvad han mener, der bør ske nu:

“En god ting ville være, hvis stationslederen kiggede indad og kunne se, at det ikke var otte mand, der var problemet, men én mand. Eller hvis nogen længere oppe i systemet kunne se, at det her ikke er en holdbar situation.” – Jess Wittus Hansen, Næstformand for Skagen Fiskeriforening

Kilde: TV2 Nord