18 december, 2023 Nyheder

I Hulsig holdes en gammel tradition i hævd

I landsbyen Hulsig 12 km sydvest for Skagen er der en helt speciel jule-tradition, som formentlig savner sidestykke i resten af Danmark. På selve juleaften kl. 21 mødes Hulsig-boerne og deres gæster ved juletræet foran stationen for at ønske hinanden glædelig jul. Deltagerne danser om juletræet til tonerne af fire julesange – og det er de samme fire sange hvert år. Til særlig glæde for børnene slutter man af med ”Nu’ det jul igen” – og så går turen hjem til udpakning af gaver, spisning af småkager og måske endnu en dans om juletræet i den lune stue.
Det er en tradition, der hvert år tiltrækker et trecifret antal fastboende og julegæster i de mange sommerhuse i Hulsig, Kandestederne og omkringliggende terræn. Kun i årene med corona måtte arrangementet aflyses.
I år kan Hulsig-boerne glæde sig over, at det flotte juletræ står midt på en nyrenoveret stationsplads. Det er altså en slags uofficiel indvielse af pladsen, som Hulsig Borgerforening har bekostet – med generøs støtte fra et stort antal bidragydere, herunder LAG Nord, Nykredits Fond, Nordea-Fonden, Frederikshavn Kommunes Distriktsudvalg samt en lang række lokale virksomheder og privatpersoner.
For tre uger siden trak en storm hen over Vendsyssel og havde næsten sat en stopper for juletræsdansen. Det nystøbte fundament for juletræet holdt ikke stand imod vindstødene på over 25 sekundmeter, juletræet væltede og glansen gik bogstaveligt talt af Sankt Gertrud. Men entreprenøren Trigon A/S, som stod for anlægsarbejdet på pladsen, handlede hurtigt. Plinten, som i sommerperioden skal prydes af en blomsterkumme, blev repareret, denne gang med en ekstra portion beton. Kommunens folk fik genrejst juletræet, så nu bliver det alligevel jul i den lille landsby.
Hulsig Borgerforening planlægger en mere officiel indvielse af den nye stationsplads til foråret, når vejret er varmere, og de sidste kosmetiske detaljer på pladsen også er blevet udført.